ADEM spin-off Eurekite: ‘Grote nieuwe klanten, projecten en investeringen op komst’

Flexiramics. Het is de naam van de flexibele keramiek van het Twentse bedrijf Eurekite. Het innovatieve materiaal werd enkele jaren geleden ontdekt door ADEM-onderzoeker Gerard Cadafalch Gasquez. Inmiddels ligt de internationale wereldmarkt aan de voeten van Eurekite en is het befaamde Amerikaanse investeringsfonds Cottonwood in het bedrijf gestapt. Een gesprek met Cadafalch over het te bewandelen pad…

Cadafalch schroomt er niet voor om te vertellen dat de ontdekking van het flexibele keramiek gebaseerd op nanovezels enkele jaren geleden puur toeval was. ‘Tijdens mijn onderzoek voor ADEM bij de Universiteit Twente werkte ik aan de ontwikkeling van keramische brandstofcellen toen ik op het nieuwe materiaal stuitte’, memoreert Cadafalch. ‘Het was een waar eurekamoment. Het materiaal bleek over unieke eigenschappen te beschikken. Zo kan het in elke vorm worden gebogen en is het nauwelijks kwetsbaar. Het lijkt in die zin een beetje op papier.’

Ondernemerschap

Tijdens een workshop over ondernemerschap werd Cadafalch door zijn promotor Andre ten Elshof uitgedaagd om na te denken over de toepassing van het materiaal. ‘Het eerste idee was niet meteen het beste idee, maar uiteindelijk is er een geschikt businessplan uitgerold.’ En zo was de techno start-up Eurekite geboren, de eerste concrete spin-off van ADEM.

De daadwerkelijke versnelling werd volgens Cadafalch bereikt toen het bedrijf in contact kwam met Ray Quintana. Quintana, hoofd van de Europese tak van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Cottonwood, verbond het bedrijf met een aantal zeer waardevolle relaties. Bovendien investeerde Cottonwood 1 miljoen euro in Eurekite. Waar Eurekite zelf een gamechanger wil zijn, is de toetreding van Cottonwood volgens Cadafalch voor zijn bedrijf dan ook de gamechanger. ‘Inmiddels zijn we via Cottonwood in contact gebracht met olie-, gas-, telecom- en energieproducten. Zij zien allen toepassingsmogelijkheden voor ons materiaal. Van sensoren tot lithium-ion batterijen, elektronica voor elektrische auto’s en mobiele telefoons.’

Printplaat

Momenteel is Eurekite volgens Cadafalch drukdoende om Flexiramics te vertalen in concrete toepassingen. ‘Het gaat bijvoorbeeld om een flexibele keramische printplaat (printed circuit board, kortweg PCB). De flexibele keramische PCB behoudt een lage diëlektrische constante bij relatief hoge diëlektrische sterkte, of signaalsterkte. Daarmee vormt het een uitstekend platform voor hoogwaardige signaaloverdracht in verschillende omstandigheden. Bovendien is de warmtegeleiding van de flexibele keramische printplaat veel beter dan die van de standaard keramische PCB.’

Grote klanten

Binnen 12 maanden zal Eurekite volgens Cadafalch in zee gaan met enkele grote klanten. ‘De productie en verkoop van een concreet product zal binnen deze periode van start gaan. Na dat jaar zal er een nieuwe investeringsronde plaatsvinden om de productieplant te realiseren. Ons team van 6 medewerkers zal daartoe uitgebreid worden naar 15 à 20 mensen om alle benodigde expertises in huis te hebben; van R&D tot productie, logistiek en marketing.’

Een van de grootste hordes om tot producten te komen is volgens Cadafalch het toevoegen van extra technologielagen. ‘Je moet extra technieken in Flexiramics incorporeren. Dat zijn weliswaar standaardtechnieken, maar het vergroot wel de complexiteit. Wij zijn overtuigd dat dit traject succesvol zal verlopen. Men kan van ons in de komende tijd nieuws tegemoet zien over grote nieuwe klanten, projecten en investeringen.’

Technologieplatform

En de verbinding met ADEM? Die is er nog altijd en zal er volgens Cadafalch ook altijd blijven. Zo is Eurekite een van de industriële partners van ADEM. ‘Niet alleen het onderzoek dat binnen ADEM plaats vindt is voor ons waardevol, maar als platform verbindt het ons met andere bedrijven en onderzoeksinstellingen. Het is al met al een uitstekende omgeving om een nieuw materiaal als Flexiramics te valoriseren. Het past verder in onze roadmap die erin voorziet om Eurekite uit te laten groeien tot een technologieplatform dat meerdere maatschappelijke uitdagingen adresseert zoals de energietransitie en klimaatverandering.’

Website by Webroots